KristrupENGVEJ – Center for Materialitet og Læring ligger smukt ved Randers Fjord godt tre kilometer fra Randers by. Mod nord strækker englandskabet sig mod Randers Fjord. Mod syd ligger det rekreative vandre-, klatre- og cykelområde Romalt Bakker. I mødet mellem kursusfaciliteterne og det unikke uderum er mulighederne mange.
KURSUSHUSENE KristrupENGVEJ huser Danmarks største kursussmedje, hammerhus til lufthamre, bronzestøberi og kombineret dreje- og snedkerværksted.
UDERUMMET Med sine 23000 kvadratmeter rummer kristrupENGVEJ ud over kursushusene en lille skov, nytte- og blomsterhave, æblelund, bålhus, fortællekreds samt et stort udekøkken med pizzaovn og gas-/wokblus. Engarealet strækker sig smukt ned mod Randers Fjord og udgør den perfekte ramme for en oplevelse mellem kultur og natur. Der er mulighed for at arrangere overnatning i lavuer, slå et telt op eller bare hænge en hængekøje op i det åbne huggehus.
DE MANGE MULIGHEDER kristrupENGVEJ kan ud over kurser og undervisning danne rammen om forskellige events, festivaler og bålfester. Det er et sted hvor ideer og fællesskaber fødes og udleves. Du er velkommen til at leje dig ind på stedet for en tid og bruge værktøjer, maskiner og faciliteter, hvis du fx er kunstner og har brug for et sted med plads til at virke.
Der er højt til loftet på kristrupENGVEJ. Her er plads til drømme og tvivl. Det er et levende og dynamisk sted.
“I rå poesi – uforskønnet og ærlig – står dette åndehul med natur, jern, maskiner, fuglesang og eventyrlyst. Tager imod og åbenbarer muligheder. Inviterer til leg med elementerne – til at gå på opdagelse…og føle frihed og ro til bare at være.”
Ane Kristine Agerbo, grafiker
in
Lidt historie
“Historien begynder med mit brændende ønske om at give håndens arbejde og materialitetshistorien en plads i verden. Og med en tvangsauktion.
Vi købte Kristrup Engvej 29 i Retten i Randers 5. maj 2005 på tvangsauktion. Stedet var i en sølle forfatning og bar præg af at have huset forskellige virksomheder gennem årene. 25 bilvrag havde den tidligere ejer efterladt – samt et stort transportabelt lykkehjul. Smedeværkstedet var fyldt til randen af ubrugeligt plastikskrot, bildele fra 70er-biler, opbevaringskasser til gulerødder fra stedets fødsel som gulerodsplantage i 1981. I det fjerneste hjørne dukkede pludseligt en gammel Mercedes fra 1977 samt et toilet op. Der var også mængder af kasser med brugte glødepærer og andet ubrugeligt materiale. Alt skulle bortskaffes.
Jeg arbejdede dengang som lektor i sløjd i læreruddannelsen. KristrupENGVEJ kan ses som et privat opgør med den stigende akademisering og teoretisering i læreruddannelsen. KristrupENGVEJ skulle være et sted med tid til at praksisforske og fordybe sig i materialer, historier og reelle færdigheder.
Det første kursus jeg afholdt, var et smedekursus kombineret med udesidning og madlavning i det fri for et hold studerende. Det var i november. Det sneede, og der var 8 graders frost. Da stedet endnu ikke havde nogle faciliteter – ud over smedehuset – overnattede kursisterne i biler eller sov meget tæt på de bål, de havde tændt op til lejligheden.”
Peter